V nekaterih predelih Mehike raste zrnati amarant kot prehrambeni pridelek, raste pa tudi na območjih, kot je Indija. Poleg zrn amaranta so na voljo tudi zrna amaranta in olje. Iz zrn amaranta se pridobiva amarantovo olje, ki ima številne komercialne namene.
Zrna amaranta imajo gladko teksturo, ki je rahlo zemeljska in oreškasta. Če pa pogledamo natančno, amarant ni zrnje; je seme, ki naravno ne vsebuje glutena. Je okusno ekološko pridelano živilo ter vsestranski in zdravi dodatek na vašem jedilniku za zajtrk. Ob praznikih iz njega pripravljajo tudi sladkarije, znane kot alegría. Trenutno se večina pridelanih zrn amaranta prodaja v trgovinah z zdravo prehrano in živili.
Poreklo
Različne vrste amaranta, ki se gojijo v zrnju, imajo 8000 let staro zgodovino. Rastline amaranta se štejejo za psevdocerkve, ki se gojijo zaradi škrobnatih semen. Vendar jih ne moremo uvrstiti v družino žit, kot sta riž in pšenica. Različne vrste amaranta, kot so Amaranthus cruentus L, Amaranthus hypochondriacus L in Amaranthus caudatus L, se še vedno uporabljajo kot žito. Pridelki zrnja amaranta so primerljivi s pridelki koruze ali riža.
Uporaba
Azteki so amarant uporabljali za tortilje, atole in tamale. Poleg tega so iz teh zrn, koruze in agave v svetem mesecu Huitzilopochtli oblikovali oblike svojih bogov. Ko se seme amaranta opeče, poči kot popcorn. Lahko ga tudi zmeljemo v moko, tako da ga lahko uporabimo za izdelavo rezancev, kruha in je dober nadomestek za moko. S kalčki amaranta lahko pripravite okusen dodatek sendvičem in solatam.
Zrna amaranta lahko skuhate tudi namesto velikih zrn, kot je riž, in jih dodate svojim najljubšim jedem. Amarant je zelo priljubljen tudi kot dodatek k zajtrku, na primer ovsenim kosmičem.
Veleprodaja
NutriBoost je podjetje za veleprodajo zrn amaranta. Zato je ta izdelek našim strankam na voljo v veleprodaji in z lastno blagovno znamko. Najmanjša količina naročila se začne pri 20 kilogramih.