Kvinoja je zelnata enoletna rastlina, ki jo gojijo zaradi užitnih semen. Kot žitna kultura raste predvsem v Južni Ameriki.
Kvinoja je na voljo v številnih barvah. Najbolj znana barva kvinoje je bela, vendar sta zdaj priljubljeni tudi črna in rdeča. Če črno kvinojo primerjamo z belo kvinojo, ima edinstven sladek in zemeljski okus. Na koncu je na voljo tudi mešanica vseh treh barv, imenovana “tribarvna kvinoja”.
Poreklo
Kvinoja izvira iz Južne Amerike in je visokogorska rastlina. Že tisočletja jo uporabljajo kot pomembno živilo. Črna kvinoja je certificirano ekološko seme in ne zrnje. Črna kvinoja raste v sušnih in hladnih hribovitih območjih Bolivije in Peruja. Pri predelavi in pridelavi kvinoje se ne uporabljajo umetne sestavine ali aditivi. Zato ni gensko spremenjena. Črna kvinoja ima v primerjavi z belo kvinojo čvrsto strukturo in bolj zemeljski okus.
Uporaba
Kvinoja je odličen dodatek k vsakemu receptu z rižem in je enostavna za uporabo. Dodamo jo lahko tudi v juhe, kaše in solate. Quinoa je zaradi svojega okusnega in priročnega okusa odlična v vaši kuhinji. Namesto kuskusa ali riža lahko kvinojo postrežete hladno ali vročo. S kvinojo, kuhano s kašo in sadjem, lahko dan začnete sveže. Fantastičen okus daje ob juhah in vročih posodah, z zelišči ob svežih ribah, mešanih krompirčkih in kariju ter ustvarja čudovite solate ali priloge. Je odlična zamenjava za razpokano pšenico v jedi tabuli s kaprami, olivami, praženo sredozemsko zelenjavo in kozjim sirom.
Veleprodaja
Črno kvinojo dobavljamo kot veletrgovec. NutriBoost kupuje neposredno pri viru in tako zagotavlja visoko kakovost in konkurenčne cene.