Riž v prahu ali riževa moka se pridobiva z drobljenjem drobnega riža. Ko odstranimo neužitno zunanjo lupino polnozrnatega riža, dobimo moko iz rjavega riža. Riževa moka ne vsebuje glutena, zato jo lahko uporabljamo namesto pšenične moke. Riževo moko lahko uporabite tudi kot gostilo.
Poreklo
Pred letom 6000 pred našim štetjem so na jugu Kitajske prvič gojili riž. Čez nekaj časa se je začel širiti v Indiji, na Tajskem in v Vietnamu. Zdaj Indija in Kitajska pridelata 50 % vsega riža na svetu. Glavne zvezne države v ZDA, ki pridelujejo predvsem riž, so Arkansas, Louisiana in Kalifornija.
V tistih delih sveta, kjer se riž uporablja kot glavna živilska sestavina, se namesto pšenične večinoma uporablja riževa moka. Riževa moka je hitro postala glavna sestavina pekovskih izdelkov in predelane hrane, potem ko so jo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja začeli uporabljati v zahodnih državah. 90 % svetovne pridelave in porabe riža je v Aziji.
Rjavi riž ima temno barvo in trdo strukturo. Zato se po zdrobljenju uporablja predvsem za izdelavo kruha in peciva.
Uporaba
Moka iz rjavega riža nastane po zdrobitvi 100-odstotno čistega kakovostnega polnozrnatega rjavega riža. Ta moka daje oreščkov in blag okus. Je riževa moka brez glutena. Zato jo lahko uporabite v receptih za peko brez glutena, za zgoščevanje omak in omak, za pripravo kruha, mafinov in palačink.
Veleprodaja
Iščete veletrgovca z riževo moko rjave barve? Naj vam pomagamo z visoko kakovostjo in široko paleto sestavin. Vse so kupljene neposredno od izvora.