Če se ozremo nazaj v zgodovino, je bil beli poper ena najbolj priljubljenih začimb na svetu. Poper je vedno veljal za dragocenega, celo v začetku petega stoletja, ko so ga v Rimu uporabljali kot denar.
Poreklo
V jugovzhodni Aziji so poper začeli pridelovati pred približno 2000 leti, z leti pa se je njegovo gojenje zelo povečalo. V tridesetih letih 20. stoletja je bila Brazilija največja proizvajalka te začimbe.
Jagode popra spominjajo na grozdje in prav tako kot one rastejo v grozdih, ki so visoki približno 10 metrov. Pogosto jih najdemo v Indoneziji in Indiji. Iz poprovih jagod izdelujejo tri vrste poprovih zrnc: črno, belo in zeleno.
Med njimi ima črni poper najmočnejši okus, zato je najbolj znan. Še preden se zorenje poprovih jagod konča, jih predelajo.
Iz nezrelih jagod se pridobijo zrna zelenega popra. Njihova semena se po predelavi shranijo v slanici.
Zadnji je beli poper. Pridobivajo ga tiste jagode, ki so zares dozorele.
Zeleni poper je bil razvit pred kratkim, črni in beli poper pa se uporabljata že zelo dolgo. Obstajajo tudi druge vrste paprike, na primer rdeča paprika in rožnata paprika. Tudi ti se predelujejo in prodajajo na trgu.
Botanično ime paprike je Piper nigrum in spada v družino Piperaceae. Ta paprika naravno raste v Indoneziji, Šrilanki, Vietnamu, Indiji in Maleziji.
Uporaba
Z belim poprom lahko uživate v omakah, zelenjavi in enolončnicah. Zaradi edinstvenega okusa in pikantne arome so te paprike tudi sestavine številnih receptov s kozicami in tuno.
Veleprodaja
Ste pripravljeni začiniti svoj asortiman? Potem je sodelovanje z NutriBoostom kot vašim veleprodajnim partnerjem za belo papriko v prahu dobra izbira. Pokličite ali pošljite e-pošto enemu od naših zaposlenih in izvedite več o tem, kaj vam lahko ponudimo.