Kvinoja izvira iz Južne Amerike in je znana po svojih užitnih semenih. Je žitna rastlina, ki spada med enoletne zelnate rastline. Druga pogosta vrsta kvinoje je rdeča kvinoja. Obstaja veliko barvnih sort kvinoje, najbolj znana pa je bela kvinoja. Črna in rdeča kvinoja sta prav tako vedno bolj priljubljeni med ljudmi.
Poreklo
Južnoameriška avtohtona cvetoča rastlina Chenopodium quinoa proizvaja rdečo kvinojo. Inkovski vojaki so jo imenovali inkovska rdeča. Zato je s tem imenom znana tudi v domači regiji.
Ko so semena rdeče kvinoje nekuhana, so hrustljava, ploščata in ovalna. Ko so pravilno kuhana, se oblikujejo v majhno kroglo, podobno kot kuskus. Kuhana rdeča kvinoja ima žvečljivo in puhasto strukturo.
Čeprav so ta semena znana kot semena rdeče kvinoje, so včasih vijolične barve. Čeprav gre za psevdocerejsko žito, jo ljudje uvrščajo med polnovredna žita.
Uporaba
Tako kot belo kvinojo lahko v večini primerov uporabite tudi rdečo kvinojo. Vendar pa pri sladkih jedeh ne pomaga najbolje. Uporabite jo lahko v solatah, kot nadomestek za riž ali v žitnih skledah, ni pa primerna za peko. Rdeča kvinoja ima bolj oreškast okus in izjemno hrustljavo teksturo. Njen okus je okusnejši od okusa bele kvinoje.
Veleprodaja
Rdečo kvinojo dobavljamo kot veletrgovec. NutriBoost kupuje neposredno pri viru in tako zagotavlja visoko kakovost in konkurenčne cene.